Pages

niedziela, 27 lipca 2014

Przepis według Clary Alonso- kosze krewetek!

Krewetki, są bardzo zdrowe i znane na całym świecie, ale nie każdy je lubi, dla smakoszy krewetek przetłumaczyłam przepis Clary Alonso.
Zapraszam was do postu:




Czytajcie dalej!


                  SKŁADNIKI:

2 łyżki oliwy z oliwek
2 dojrzałe awokado
1/2 małej cebuli
Kminek
2 dojrzałe pomidorki
1 limonka (lub cytryna)
Sól i pieprz
1 rolka świeżego ciasta francuskiego
Krewetki


                  PRZYGOTOWANIE:

Na początek włączamy piekarnik na 180 stopni. Rozwałkuj ciasto francuskie i nałóż na foremki. Zrób dziureczki widelcem. Włóż do piekarnika na 15 minut. W międzyczasie przygotujemy nadzienie: guacamole. Kroimy awokado na pół. Usuwamy miąższ.   Kroimy awokado na kostki. Rozdrabniamy widelcem, by powstał krem. Myjemy cebulę i papryczki chilli. Drobno siekamy i dodajemy do kremu. Jeśli nie lubisz zbyt ostrego jedzenia możesz nie dodawać chilli. Po papryczce umyj ręce. 


krewetki gotowy do sparzyć Składniki na guacamole


Pokrój obrane pomidory. Podpowiedź obrania pomidorów znajdziesz w w jednym z poprzednich przepisów. Wymieszaj delikatnie z kremem. Do naszego kremu zcieramy trochę skórki z limonki lub cytryny. Wyciskamy sok, dodajemy troszeczkę soli, pieprzu, kminku i oliwy z oliwek. Teraz wymieszajmy to. Włóż krem na ciasto francuskie do foremki. Na krem dodaj obrane krewetki. Krewetki możesz kupić gotowe.
W obieraniu należy poprosić dorosłego.

Kosze z krewetek i guacamole gotowe Kosze w piecu

Na początek należy uciąć głowę. Można również wyrwać ją ruchem obrotowym, ale wówczas istnieje możliwość, że zawartość tejże głowy wyleje się brudząc palce i resztę krewetki.
Następnie łapiemy kawałek pancerza w miejscu, gdzie znajdują się łapki i zaczynamy go zdejmować.Jeśli nie lubicie zostawiać ogonków wystarczy mocno ścisnąć ostatni kawałek pancerza. Teraz należy przejść do rzeczy najważniejszej, czyli usunięcia jelita. Zjedzenie krewetki z ,,zawartością" nie należy do najprzyjemniejszych smakowych doznań dlatego należy to zrobić. Nacinamy ,,plecy" krewetki na całej długości i palcami wyjmujemy długą, czarną żyłkę.

Zrobicie takie danie z krewetkami?
Emilka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z chęcią przeczytam wasze komentarze, a na pytania odpowiem :)