Pages

piątek, 3 kwietnia 2015

Wielkanocne przepisy na smakołyki

Zbliża się największe święto w całym roku a z zarazem najważniejsze..Dzień w którym Jezus Chrystus Zmartwychwstaje trzeba koniecznie uczcić.W wielu domach łącznie ze mną są dziś przygotowywane potrawy na niedzielne święto więc dzisiaj dodaję ten post aby każdy mógł coś wykorzystać. Przygotowałam dla Was pyszne desery , które są prawie obowiązkowe na polskim stole. Min. Są to przepisy znanej Magdy Gesler, która jak wiecie ma wymyślne smaki. Jak ugotuje to są to dania najlepszej jakości. A więc zapoznajcie się z nimi
Zapraszam do postu


Wielkanocny sernik

Ciasto kruche na spód:

  • mąka 100g
  • masło 70g
  • cukier puder 30g
  • żółtka 3-4
  • masa serowa:
  • twaróg 600g
  • masło do masy 100g

  • cukier kryształ 120g
  • jajka 1-2
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • rodzynki 1/3 szklanki
  • skórka pomarańczowa 1 łyżka
  • śmietana 22% 1 łyżka
  • mąka do masy 1 łyżka
  • domowy cukier waniliowy


Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i włożyć na kilka godzin do lodówki. Przepuścić ser przez maszynkę 2 razy. Kruchym ciastem wylepić spód i boki blaszki. Podpiec 10 min w piekarniku nagrzanym do 200 C.

Ubić białka na sztywną pianę. Masło utrzeć z żółtkami na puch, dodawać cukier, cały czas ubijając. Gdy masa będzie biała i pulchna dodać po łyżce twaróg, śmietanę, bakalie i cukier waniliowy. Wmieszać delikatnie pianę z białek (najpierw 1/3 a potem resztę). Dodać mąkę ziemniaczaną i starannie wymieszać. Na wyjęty z piekarnika, podpieczony spód wlać masę serową. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 C i piec sernik godzinę. Wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w środku. Po pół godzinie uchylić drzwiczki piekarnika. Wyjąć sernik gdy zupełnie wystygnie.

Mazurek różany ucierany
Przepis Magdy Gessler

CZAS 30 min.

Składniki

  • mąka pszenna 300g
  • masło 200g
  • cukier 100g
  • żółtka 4
  • woda 
  • konfitura z dzikiej róży 1 słoik
  • cukier do polewy 200g
  • sok z cytryny 


Są tacy, którzy już zbierając owoce dzikiej róży i smażąc z nich konfiturę, myślą o różanym, wielkanocnym mazurku.
Zagnieść mąkę z cukrem i masłem, dodając ugotowane na twardo i przetarte żółtka. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde, dolać troszkę chłodnej wody. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Schłodzone rozwałkować i wyłożyć nim posmarowaną masłem blachę. W piekarniku rozgrzanym do 180°C upiec spód mazurka na złoty kolor. Upieczony posmarować dość grubo konfiturą z róży. Przygotować masę. W rondelku rozpuścić cukier z połową szklanki konfitury i sokiem z cytryny. Mieszać, aż wszystko się połączy w jednolitą masę. Gdy masa przestygnie, wylać ją na posmarowany konfiturą mazurek. Trochę masy zostawić do dekoracji. Odstawić na kilka godzin do zastygnięcia. Na samym końcu udekorować.

Przepis Magdy Gesler
Aby pascha stała się ozdobą wielkanocnego stołu, trzeba zacząć w Wielki Piatek, a dokończyć dzieła w Wielką Sobotę. Powodzenia! - Magda Gesler

CZAS 20 min.

Składniki
  • masło 250g
  • cukier puder 200g
  • wanilia 4 laski
  • cytryny 1
  • żółtka 8
  • twaróg pełnotłusty 1 kg
  • śmietana 22% ok. 1,5 szklanki
  • domowa skóka pomarańczowa ok. 50 g
  • rodzynki 50-100g
  • koniak do namoczenia rodzynków 
  • orzechy włoskie ok. 100g


Powinna być idealnie gładka, rozpływająca się na języku, przesycona aromatami wanilii i skórki pomarańczowej.
Cukier puder nasączyć zapachem rozciętych lasek wanilii (zamknąć w słoiku na kilka godzin lub dni). Cytrynę namoczyć w zimnej wodzie. Następnego dnia miękkie masło utrzeć na puch z waniliowym cukrem pudrem. Ucierając dodawać po jednym żółtka. Cytrynę osuszyć i otrzeć z niej skórkę. Dodać do masy. Ser przepuścić trzy raz przez maszynkę. Dodać do niego gęstą, kwaśną śmietanę, aby uzyskać konsystencję zbliżoną do gotowego już kremu z masła. Dokładnie ale delikatnie wymieszać obie masy. Dodać skórkę pomarańczową, grubo pokrojone orzechy i rodzynki namoczone wcześniej w koniaku. Masę przełożyć na luźno tkaną ściereczkę, zawinąć, położyć na sicie i obciążyć kamieniem. Sito postawić na naczyniu, do którego przez noc odcieknie wszystko to, czego nasz wielkanocny przysmak powinien się pozbyć. Następnego dnia pascha jest już gotowa.

źródło: smakizycia.pl

Czy w waszych domach są już świąteczne przygotowania ?


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z chęcią przeczytam wasze komentarze, a na pytania odpowiem :)