Argentyńskie dania, mają inną barwę smaków, każde z nich zarówno jak polskie danie jest wyjątkowe.
W tej serii postów chcę wam przedstawić dania, które są znane z kraju zamieszkiwanym przez Tini, jak i sposób ich przygotowania. Mam nadzieję, że dania wam się spodobają...
Czytajcie Dalej
Zielony Chłodnik- zupa:
Potrzebne produkty:
- Duży ogórek ( 500 g )
- szalotka
- dwie łyżki świeżego estragonu
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka octu
- 200 g gęstej śmietany ( 36 % )
- 2 łyżki oliwy
- sól
- 2 łyżeczki skórki z otartej cytryny
- listki estragonu
- 100 g szynki z indyka
Sposób przygotowania:
Ogórka myjemy, odkrawamy kilka plasterków i odkładamy je do dekoracji. Resztę obieramy, usuwamy nasionka, a miąższ kroimy w dość grubą kostkę. Siekamy szalotkę i estragon, miksujemy w blenderze z ogórkiem, bulionem, musztardą, octem, śmietaną i oliwą. Przyprawiamy do smaku i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem mieszamy, posypujemy listkami estragonu i skórką cytrynową. Dekorujemy odłożonymi plasterkami ogórka oraz pokrojoną w paseczki szynkę z indyka.
Danie jest na prawdę pyszne. Bardzo wam je polecam, warto spróbować.
Ocena tego dania według mnie to - 10/10
Emilka
mniammmm..... zrobie sobie takie dziś na obiad!
OdpowiedzUsuńkocham twój blog!~!!!!!!!!!! posty sa ekstra!
/ Milena