sobota, 21 lutego 2015

Przepis na ... Violettowe babeczki Angie

Dziś przygotowałam dla Was pyszne babeczki w stylu Violetty  z kulinarnego bloga Angie.Jest to idealna przekąska na sobotnie popołudnie . Zapraszam wszystkich do postu !




Składniki
- 250 g mąki
- 1 paczka drożdży
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka wanili
- 1 szczypta soli
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- 80 ml oleju
- 150 g serka śmietankowego
- 75 g masła w temperaturze pokojowej
- 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanili
- 113 g cukru pudru
- barwniki spożywcze (żółty, zielony, czerwony i niebieski)

Przygotowanie



Zacznijmy od przygotowania babeczek: na tacy możecie przygotować foremki na 12 babeczek. Ustawić piekarnik na 180 stopni. Do miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, połączyć do tego cukier, wanilię, szczyptę soli i wszystko dokładnie wymieszać. W drugiej misce rozbić jajko i wymieszać je trzepaczką. Dodać mleko i olej i wszystko znów wymieszać. Zrobić dziurę w środku mąki i nalać wody do ciasta. Wymieszać oba składniki. Ciasto powinno być miękkie i lśniące.




Teraz bierzemy foremki, umieszczamy papierowe kubeczki w środku. Do każdego kubeczka dodajemy 2/3 ciasta aby za bardzo nie wyszło z kubków podczas pieczenia.



Piec babeczki trzeba w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Podczas pieczenia, należy przygotować serek. Najpierw przesiać cukier puder, a następnie trzepaczką zmieszać masło do miękkiej mieszanki. Dodajemy stopniowo kostki sera topionego mieszając. Następnie dodać szczyptę soli i ekstrakt waniliowy. Dodać przesiany cukier puder i mieszać, aż do uzyskania konsystencji podobnej do lodów. Następnie przenieść krem do mniejszej miski, przykryć folią i zostawić w zamrażarce na 15 minut.


Jako do dekororacji dodać kilka ozdób np. fiołki, koraliki, róże. Sugeruj się wyobraźnią i okazją.

Wyprubujecie przepis ? 


9 komentarzy:

  1. mniiiaaammmm.... na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam twoje post i smakołyki o których piszesz ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Można zrobić większe babeczki, ale żeby było ich mniej???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak , lecz musisz posiadać większe foremki na babeczki. Pamiętaj żeby zapełnić masą tylko 2/3 foremki inaczej w trakcie pieczenia ciasto może się wylewać.
      Powodzenia ;)

      Usuń
  4. Musisz być kucharką *.* Świetny post

    OdpowiedzUsuń

Z chęcią przeczytam wasze komentarze, a na pytania odpowiem :)

tekst