Pages

niedziela, 29 marca 2015

Przepis na... Makaronowe kwiaty Angie

Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis z kulinarnego bloga Angie "Makaronowe kwiaty " . Clara objaśnia , że idealnie połączy skłóconych przyjaciół. Jeżeli jesteście ciekawi przepisu zapraszam !
Ps. Życzę wam dużo emocji na ViolettaLive , niech się spełnią wasze marzenia !



Składniki

  • Przeglądaj świeże makarony (lub naleśniki neutralny gotowe)
  • 1 duży pomidor
  • 1 mozzarella
  • bazylia
  • nieco sosu pesto
  • orzeszki piniowe
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • parmezan
  • ser pecorino
  • czosnek


Przygotowanie

Zaczniemy od pokrojenia w kostkę pomidory i mozzarellę.

Potem lekko smarujemy masłem formę na makaron. Pomidory przyprawiamy solą, pieprzem, oliwą z oliwek i trochę świeżej bazylii. Na dnie koszyka kładę trochę mozzarelli, a następnie trochę pomidorów, garść parmezanu i kawałek świeżego makaronu.
Robię kolejną warstwę i tak skończy się trochę pomidorami, mozzarellą i parmezanem.
Inny kosz makaronowy robię z sosem pesto.
Biorę składniki pesto: oliwa z oliwek, ser, ser parmezan, orzeszki piniowe, czosnek, szczyptę soli i bazylią i posiekane je w maszynce. Posiekać tylko kilka sekund , dzięki temu pesto nie nagrzeje się, w przeciwnym razie staje się gorzka! A jeśli smak pesto stanie się zbyt silny, dodać liść sałaty!

Na dnie koszyka umieść kawałek sera mozzarella, a następnie trochę sosu pesto, parmezan, garść orzeszków piniowych i kawałek świeżego makaronu.
Robię kolejną warstwę tak i nadal kończy się z trochę sosem pesto i parmezanem i garścią orzeszków piniowych.
Kończymy strony nożyczkami (jak wstążki) starając się im nadać wygląd jak piękne kwiaty i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 20 minut.
Wypełnij naczynie z kilku liści bazylii na pomidora i trochę świeżego pesto.
GOTOWE !

Co myślocie o przekąsce Angie ?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z chęcią przeczytam wasze komentarze, a na pytania odpowiem :)