Zapraszam was do postu:
Czytajcie dalej!
SKŁADNIKI:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 dojrzałe awokado
1/2 małej cebuli
Kminek
2 dojrzałe pomidorki
1 limonka (lub cytryna)
Sól i pieprz
1 rolka świeżego ciasta francuskiego
Krewetki
PRZYGOTOWANIE:
Pokrój obrane pomidory. Podpowiedź obrania pomidorów znajdziesz w w jednym z poprzednich przepisów. Wymieszaj delikatnie z kremem. Do naszego kremu zcieramy trochę skórki z limonki lub cytryny. Wyciskamy sok, dodajemy troszeczkę soli, pieprzu, kminku i oliwy z oliwek. Teraz wymieszajmy to. Włóż krem na ciasto francuskie do foremki. Na krem dodaj obrane krewetki. Krewetki możesz kupić gotowe.
W obieraniu należy poprosić dorosłego.
Na początek należy uciąć głowę. Można również wyrwać ją ruchem obrotowym, ale wówczas istnieje możliwość, że zawartość tejże głowy wyleje się brudząc palce i resztę krewetki.
Następnie łapiemy kawałek pancerza w miejscu, gdzie znajdują się łapki i zaczynamy go zdejmować.Jeśli nie lubicie zostawiać ogonków wystarczy mocno ścisnąć ostatni kawałek pancerza. Teraz należy przejść do rzeczy najważniejszej, czyli usunięcia jelita. Zjedzenie krewetki z ,,zawartością" nie należy do najprzyjemniejszych smakowych doznań dlatego należy to zrobić. Nacinamy ,,plecy" krewetki na całej długości i palcami wyjmujemy długą, czarną żyłkę.
Zrobicie takie danie z krewetkami?
Emilka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z chęcią przeczytam wasze komentarze, a na pytania odpowiem :)