Dzisiaj nadszedł na kolejny przepis naszej Violettowej bohaterki Angie na pyszne ciasteczka w kształcie serduszek . Idealnie sprawdziłyby się na Walentynki, lecz inna okazja jest równie dobra.
Składniki
- 500 g kruchego ciasta , które można zehczajnie kupić w sklepie lub przy pomocy dorosłego zrobić w domu
- cukier puder
- dżem/marmolada
- barwniki spożywcze,
- klej cukrowy
- 10 wykałaczek
Przygotowanie
Przygotowane kruche ciasto rozwałkowujemy na stole. Pamiętajcie, by najpierw posypać stół i wałek mąką. Foremkami w kształcie serc wycinamy ciasteczka. Do każdego wbijamy wykałaczkę. Na blasze umieszczamy papier do pieczenia, a następnie nasze serduszka. Wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy przez ok. 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy blachę i pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy kolorową masę, którą później ozdobimy ciasteczka.
Do miseczki z klejem cukrowym dodajemy barwnik spożywczy i dokładnie mieszamy tak, aby powstała gładka masa. Rozwałkowujemy ją podobnie jak kruche ciasto i mniejszymi foremkami wycinamy serca. Na ciasteczkach rozsmaruj pędzlem dżem/marmoladę, a następnie nałóż lukrowe serduszka. Następnie za pomocą specjalnego, foliowego rękawa nakładamy kolorowy kleik cukrowy, według własnego pomysłu.
Efekt końcowy
Zamierzacie wypróbować ?
Superowo
OdpowiedzUsuńMożna serduszka polać rozpuszczoną czekoladą?
OdpowiedzUsuńTak -ale schłodzoną oczywiście ;)
UsuńFajnie, a skąd bierzesz te przepisy? :))
OdpowiedzUsuńTo są przepisy z kulinarnego bloga Angie
UsuńNiektóre biorę również z książki "Pomysły na udane przyjęcia"
Musze zrobić :p
OdpowiedzUsuńRzecz jasna hah ;)
UsuńI powodzenia ^_^
Ile jesteś na tym blogu? > Fajny post :)
OdpowiedzUsuńTydzień ,
UsuńDziękuję ^_^