poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Przepis na... Pizze w kształcie serca

Dawno nie było tej serii postów jednakże na waszą prośbę i korzystając z wolnego czasu chciałabym wznowić tą etykietę. Tym razem będzie to przepis serialowej Angie na "Pizze dla serca " ,czyli włoski przysmak w kształcie serca . Danie wydaje się proste i smaczne po wykonaniu. Czy tak jest ? Sprawdźcie sami ! ;)


" Dziś pomyślałam, że spróbuję zrobić proste danie, pyszna i dobrze znana na całym świecie: pizza! Moja będzie smaczna - przynajmniej mam taką nadzieję! - Ale również romantyczna, w kształcie serca!"

Składniki

Ciasto:
  • 150 ml ciepłej wody       
  • 5 g soli   
  •  6 g drożdży    
  • 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia    
  •  1/2 łyżeczki cukru  
  •  250 g mąki


Do dekoracji , warzywa już ugotowane :
  • Cukinia - pół, pokroić w kostkę
  • Posiekane pomidory
  • Skórkę od połowy fioletowego bakłażana, pokroić w kostkę
  • Niektóre drobno posiekane brokuły
  • Pół czerwonej papryki, pokrojone w kostkę

Przygotowanie

Aby przygotować ciasto na pizzę bierzemy mąkę i umieszczamy w misce, robimy w środku dziurę. Biorę szklankę ciepłej wody i wlewam do miski, potem kruszymy do niej kostkę świeżych drożdży  i dodajemy cukier dobrze mieszamy wszystko aż się rozpuści.


W połowie  mieszania mąki :
Osobno należy rozpuścić 5 g soli w innej szklance ciepłej wody; dodać olej i umieścić całą dodać do mąki.
Przy sobie blisko trzymam szklankę ciepłej wody i mąkę. Teraz obsypujemy ręce mąką, by ciasto się nie przykleiło i zaczynamy ugniatać ciasto aż będzie elastyczne i miękkie, ale gdy będzie za suche dodajemy wodę, a gdy będzie się kleić dodajemy mąki.


Gdy ciasto będzie gładkie, miękkie uformowana w kulkę, bierzemy miskę, na spód sypiemy troszkę mąką i wkładamy ciasto, potem zakrywamy czystą szmatką.Ciasto powinno rosnąć w ciepłym miejscu, z dala od przeciągów,  podwajając swoją objętość.
Po wyrośnięciu włączyć piekarnik na 250 °.


I szerzyć pizzę na dobrze posypanej mąką desce i zrobić kształt serca, pomagają mi mąka i ręce.
Smarujemy sosem pomidorowym i umieszczamy w piekarniku na 8 minut.
Biorę pizzę, bez wyłączania pieca i dodaję ser mozzarella, bazylie i wszystkie warzywa podzielone według kolorów, jak gdyby były tęczą; a następnie umieszczam go z powrotem do piekarnika na kolejne 8 minut w temperaturze 250 stopni. Poproś o pomoc dorosłego!

Pizza jest gotowa, kiedy chrupie i ma złoty kolor !

Pizza wygląda na prawdę smakowicie. Sama kiedyś się skuszę na jej wykonanie. Jest to idealny przysmak na długie wieczory i spędzenie czasu z najbliższymi.

Co myślicie o takim sposobie wykonania pizzy ?


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z chęcią przeczytam wasze komentarze, a na pytania odpowiem :)

tekst