Dawno nie było tej serii postów jednakże na waszą prośbę i korzystając z wolnego czasu chciałabym wznowić tą etykietę. Tym razem będzie to przepis serialowej Angie na "Pizze dla serca " ,czyli włoski przysmak w kształcie serca . Danie wydaje się proste i smaczne po wykonaniu. Czy tak jest ? Sprawdźcie sami ! ;)
" Dziś pomyślałam, że spróbuję zrobić proste danie, pyszna i dobrze znana na całym świecie: pizza! Moja będzie smaczna - przynajmniej mam taką nadzieję! - Ale również romantyczna, w kształcie serca!"
Składniki
Ciasto:
- 150 ml ciepłej wody
- 5 g soli
- 6 g drożdży
- 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1/2 łyżeczki cukru
- 250 g mąki
Do dekoracji , warzywa już ugotowane :
- Cukinia - pół, pokroić w kostkę
- Posiekane pomidory
- Skórkę od połowy fioletowego bakłażana, pokroić w kostkę
- Niektóre drobno posiekane brokuły
- Pół czerwonej papryki, pokrojone w kostkę
Przygotowanie
Aby przygotować ciasto na pizzę bierzemy mąkę i umieszczamy w misce, robimy w środku dziurę. Biorę szklankę ciepłej wody i wlewam do miski, potem kruszymy do niej kostkę świeżych drożdży i dodajemy cukier dobrze mieszamy wszystko aż się rozpuści.
W połowie mieszania mąki :
Osobno należy rozpuścić 5 g soli w innej szklance ciepłej wody; dodać olej i umieścić całą dodać do mąki.
Przy sobie blisko trzymam szklankę ciepłej wody i mąkę. Teraz obsypujemy ręce mąką, by ciasto się nie przykleiło i zaczynamy ugniatać ciasto aż będzie elastyczne i miękkie, ale gdy będzie za suche dodajemy wodę, a gdy będzie się kleić dodajemy mąki.
Gdy ciasto będzie gładkie, miękkie uformowana w kulkę, bierzemy miskę, na spód sypiemy troszkę mąką i wkładamy ciasto, potem zakrywamy czystą szmatką.Ciasto powinno rosnąć w ciepłym miejscu, z dala od przeciągów, podwajając swoją objętość.
Po wyrośnięciu włączyć piekarnik na 250 °.
I szerzyć pizzę na dobrze posypanej mąką desce i zrobić kształt serca, pomagają mi mąka i ręce.
Smarujemy sosem pomidorowym i umieszczamy w piekarniku na 8 minut.
Biorę pizzę, bez wyłączania pieca i dodaję ser mozzarella, bazylie i wszystkie warzywa podzielone według kolorów, jak gdyby były tęczą; a następnie umieszczam go z powrotem do piekarnika na kolejne 8 minut w temperaturze 250 stopni. Poproś o pomoc dorosłego!
Pizza jest gotowa, kiedy chrupie i ma złoty kolor !
Pizza wygląda na prawdę smakowicie. Sama kiedyś się skuszę na jej wykonanie. Jest to idealny przysmak na długie wieczory i spędzenie czasu z najbliższymi.
Co myślicie o takim sposobie wykonania pizzy ?
Pizza wygląda na prawdę smakowicie. Sama kiedyś się skuszę na jej wykonanie. Jest to idealny przysmak na długie wieczory i spędzenie czasu z najbliższymi.
Co myślicie o takim sposobie wykonania pizzy ?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z chęcią przeczytam wasze komentarze, a na pytania odpowiem :)