środa, 25 marca 2015

Przepis na... kosze z krewetkami i sosem guacamole

Dzisiaj przepis z kulinarnego bloga Angie z morskimi dodatkami . Nie każdy przepada za krewetkami , jednakże są bardzo dobre i wielu uważa je za wyśmienity smakołyk. Jeżeli ty również lubisz te klimaty zapraszam do postu !




Składniki

  •  2 łyżki oliwy z oliwek       
  • 2 dojrzałe awokado    
  •  1/2 mała cebula  
  •  kminek     
  • 2 dojrzałe pomidory    
  •  1 limonka (lub cytryna)   
  • Sól i pieprz       
  • 1 rolka świeże ciasta francuskiego     
  • krewetki (obrane)





 Przygotowanie

 Najpierw włącz piekarnik na 180 stopni.


Teraz na foremki nakładamy ciasto francuskie (oczywiście najpierw trzeba rozwałkować) i robimy dziurki widelcem. Następnie foremki wkładamy do piekarnika na 15 min.

Teraz przygotowujemy guacamole:
Przekrawamy awokado na pół, usuwamy miąższ łyżeczką i kroimy je w kostkę. Następnie trzeba rozdrobnić kawałki widelcem, aż powstanie krem.
 Myjemy cebulę i papryczkę chilli, drobno siekamy i  dodajemy je do kremu z awokado. 
Jeśli nie lubisz jedzenia ostrego, można równie dobrze zrobić bez chili ... ale jeśli użyjesz , należy pamiętać, aby umyć ręce!
Pokrój obrane pomidory w kostkę, wymieszaj je delikatnie razem kremem. 
Wreszcie zcieramy trochę skórki z limonki lub cytryny bezpośrednio do sosu, wyciskamy sok, dodajemy sól, pieprz, kminek i oliwę z oliwek i mieszamy wszystko.
Jeśli masz mało czasu, można również przygotować guacamole wkładając wszystkie składniki w plastikową miskę i zblendować je ,  z pomocą osoby dorosłej

I gotowe !

filmik do pomocy


Spodobał Wam się przepis ?
Życzę smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z chęcią przeczytam wasze komentarze, a na pytania odpowiem :)

tekst