środa, 18 marca 2015

Przepis na... sznycel z jajkiem sadzonym

Danie może dla niektórych dość znane . Czy spotkaliście się kiedyś z tą nazwą ? W dzisiejszym poście opiszę specjalne danie "smaker z jajkiem sadzonym" . Dlaczego ? Jest to ulubione danie Martiny Stoessel znanej nam z roli Violetty. Może i tobie posmakuje , tym bardziej , że są wśród nas Tinistas.
Zspraszam do postu

Składniki
  • jajko, 5
  • mąka, 4 łyżki
  • Bułka tarta, 5-6 łyżek
  • sok z cytryny, 1/2
  • masło, 2 łyżki
  • olej, 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • zielenina posiekana np. koperek lub natka, 1-2 łyżki

Dodatkowe informacje
  • 3-4 os. 
  • 30 min 
  • średnie 
  • przystępne

Przygotowanie
 Mięso opłucz, osusz pokrój w poprzek włókien na 4 kotlety. Każdy kawałek cielęciny lekko rozbij tłuczkiem wkładając pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej.
 Sznycle skrop sokiem z cytryny. Oprósz solą oraz pieprzem. Kotlety oprósz z obu stron mąką strzepując jej nadmiar. Następnie panieruj w najpierw w roztrzepanym jajku, po czym w tartej bułce.
 Na patelni rozgrzej olej. Włóż mięso smaż z obu stron na złoty kolor. Jednocześnie na drugiej patelni rozgrzej masło. Wbij pozostałe jajka. Umaż jajka sadzone (białko powinno być ścięte, a żółtko płynne).
 Posól, posyp zieleniną. Sznycle ułóż na ogrzanych talerzach. Na wierzchu każdego połóż jajko sadzone.

żródło : smaker.pl

Zainspirujecie się smakiem Tini ?

Zapraszam również na mój blog mojswiat-omnie.blogspot.com na którym aktualnie trwa ankieta.

6 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Musze spórbować skoro Tina to lubi, musi bycdobre :D

    OdpowiedzUsuń
  3. VIOLETTTA JEST THE BEST I KAŻDY CZŁEK O TYM WIE

    OdpowiedzUsuń
  4. kto z was lubi zaplkiwoanych? to jest fajne

    OdpowiedzUsuń

Z chęcią przeczytam wasze komentarze, a na pytania odpowiem :)

tekst