Dzisiaj przepis z kulinarnego bloga Angie z morskimi dodatkami . Nie każdy przepada za krewetkami , jednakże są bardzo dobre i wielu uważa je za wyśmienity smakołyk. Jeżeli ty również lubisz te klimaty zapraszam do postu !
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 dojrzałe awokado
- 1/2 mała cebula
- kminek
- 2 dojrzałe pomidory
- 1 limonka (lub cytryna)
- Sól i pieprz
- 1 rolka świeże ciasta francuskiego
- krewetki (obrane)
Przygotowanie
Najpierw włącz piekarnik na 180 stopni.
Teraz na foremki nakładamy ciasto francuskie (oczywiście najpierw trzeba rozwałkować) i robimy dziurki widelcem. Następnie foremki wkładamy do piekarnika na 15 min.
Teraz przygotowujemy guacamole:
Przekrawamy awokado na pół, usuwamy miąższ łyżeczką i kroimy je w kostkę. Następnie trzeba rozdrobnić kawałki widelcem, aż powstanie krem.
Myjemy cebulę i papryczkę chilli, drobno siekamy i dodajemy je do kremu z awokado.
Jeśli nie lubisz jedzenia ostrego, można równie dobrze zrobić bez chili ... ale jeśli użyjesz , należy pamiętać, aby umyć ręce!
Pokrój obrane pomidory w kostkę, wymieszaj je delikatnie razem kremem.
Wreszcie zcieramy trochę skórki z limonki lub cytryny bezpośrednio do sosu, wyciskamy sok, dodajemy sól, pieprz, kminek i oliwę z oliwek i mieszamy wszystko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z chęcią przeczytam wasze komentarze, a na pytania odpowiem :)