Danie może dla niektórych dość znane . Czy spotkaliście się kiedyś z tą nazwą ? W dzisiejszym poście opiszę specjalne danie "smaker z jajkiem sadzonym" . Dlaczego ? Jest to ulubione danie Martiny Stoessel znanej nam z roli Violetty. Może i tobie posmakuje , tym bardziej , że są wśród nas Tinistas.
Zspraszam do postu
- jajko, 5
- mąka, 4 łyżki
- Bułka tarta, 5-6 łyżek
- sok z cytryny, 1/2
- masło, 2 łyżki
- olej, 2 łyżki
- sól
- pieprz
- zielenina posiekana np. koperek lub natka, 1-2 łyżki
Dodatkowe informacje
- 3-4 os.
- 30 min
- średnie
- przystępne
Przygotowanie
Mięso opłucz, osusz pokrój w poprzek włókien na 4 kotlety. Każdy kawałek cielęciny lekko rozbij tłuczkiem wkładając pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej.
Sznycle skrop sokiem z cytryny. Oprósz solą oraz pieprzem. Kotlety oprósz z obu stron mąką strzepując jej nadmiar. Następnie panieruj w najpierw w roztrzepanym jajku, po czym w tartej bułce.
Na patelni rozgrzej olej. Włóż mięso smaż z obu stron na złoty kolor. Jednocześnie na drugiej patelni rozgrzej masło. Wbij pozostałe jajka. Umaż jajka sadzone (białko powinno być ścięte, a żółtko płynne).
Posól, posyp zieleniną. Sznycle ułóż na ogrzanych talerzach. Na wierzchu każdego połóż jajko sadzone.
żródło : smaker.pl
Zainspirujecie się smakiem Tini ?
Zapraszam również na mój blog mojswiat-omnie.blogspot.com na którym aktualnie trwa ankieta.
Nigdy nie jadłam
OdpowiedzUsuńNajwyższa okazja spróbować ! ;)
UsuńMusze spórbować skoro Tina to lubi, musi bycdobre :D
OdpowiedzUsuńVIOLETTTA JEST THE BEST I KAŻDY CZŁEK O TYM WIE
OdpowiedzUsuńkto z was lubi zaplkiwoanych? to jest fajne
OdpowiedzUsuńNiestety, nie oglądam
Usuń