wtorek, 24 lutego 2015

Przepis na...Sercowe ciasteczka Angie

Dzisiaj nadszedł na kolejny przepis naszej Violettowej bohaterki Angie na pyszne ciasteczka w kształcie serduszek . Idealnie sprawdziłyby się na Walentynki, lecz inna okazja jest równie dobra. 




Składniki
  • 500 g kruchego ciasta , które można zehczajnie kupić w sklepie lub przy pomocy dorosłego zrobić w domu
  • cukier puder 
  • dżem/marmolada
  • barwniki spożywcze,
  • klej cukrowy 
  •  10 wykałaczek


Przygotowanie
Przygotowane kruche ciasto rozwałkowujemy na stole. Pamiętajcie, by najpierw posypać stół i wałek mąką. Foremkami w kształcie serc wycinamy ciasteczka. Do każdego wbijamy wykałaczkę. Na blasze umieszczamy papier do pieczenia, a następnie nasze serduszka. Wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy przez ok. 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy blachę i pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy kolorową masę, którą później ozdobimy ciasteczka.


 Do miseczki z klejem cukrowym dodajemy barwnik spożywczy i dokładnie mieszamy tak, aby powstała gładka masa. Rozwałkowujemy ją podobnie jak kruche ciasto i mniejszymi foremkami wycinamy serca. Na ciasteczkach rozsmaruj pędzlem dżem/marmoladę, a następnie nałóż lukrowe serduszka. Następnie za pomocą specjalnego, foliowego rękawa nakładamy kolorowy kleik cukrowy, według własnego pomysłu.

Efekt końcowy

Zamierzacie wypróbować ?

9 komentarzy:

  1. Można serduszka polać rozpuszczoną czekoladą?

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie, a skąd bierzesz te przepisy? :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To są przepisy z kulinarnego bloga Angie
      Niektóre biorę również z książki "Pomysły na udane przyjęcia"

      Usuń
  3. Musze zrobić :p

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile jesteś na tym blogu? > Fajny post :)

    OdpowiedzUsuń

Z chęcią przeczytam wasze komentarze, a na pytania odpowiem :)

tekst